فروشگاهی برای خرید مطمئن تجهیزات برق‌صنعتی می‌خواهید؟ کلیک کنید
آکادمی تسلا کالا

کلید سلکتوری یا گردان چیست؟ همراه با [نحوه عملکرد + انواع و نکات مهم خرید]

مقاله کلید گردان یا سلکتوری چیست؟

همه چیز در مورد کلید سلکتوری یا گردان

یکی از انواع کلیدهایی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، کلید سلکتوری است. این کلیدها برای اولین بار در دهه 80 میلادی مورد استفاده قرار گرفتند. ساختار اولیه این کلیدها به صورت پین بود و رفته‌رفته شکل کلیدهای امروزی را به خود گرفتند. طرح اولیه این کلیدها در انگلستان ارائه شد. امروزه از این کلیدها، استفاده‌های زیادی می‌شود. در مطلب پیش‌رو به معرفی کلیدهای سلکتوری یا گردان و کاربردهای آن می‌پردازیم.

کلید سلکتوری (گردان)
  • انواع برندهای معتبر
  • بهترین قیمت بازار
  • همراه با گارانتی
لیست قیمت کلید گردان >

کلید سلکتوری چیست؟

کلید گردان یا سلکتوری را می‌توان یکی از کاربردی‌ترین کلیدها در صنایع مختلف دانست. از این کلید معمولا در محدوده ولتاژ پایین و برای تغییر وضعیت و فرمان دادن مدار الکتریکی استفاده می‌شود. همچنین از کلیدهای گردان، برای قطع و وصل کردن 3 فاز و یا چپ‌گرد و راستگرد موتور به صورت دستی استفاده می‌کنند.

اگر بخواهیم تعریف ساده‌ای از کلید سلکتوری یا کلید گردان داشته باشیم، باید بگوییم که نوعی کلید با عملکرد نیمه مستقل دستی است. به طور کلی کلید یا سوئیچ به وسیله‌ای گفته می‌شود که جریان عبوری را قطع و وصل می‌کند. منظور از عمل نیمه مستقل دستی هم اعمال مستقیم انرژی یا فشار به صورت دستی است.

یکی از دلایل استقبال از کلید گردان در انواع تابلو برق صنعتی و فرمان، عملکرد ساده و قیمت مناسب آن است. کلید سلکتوری از مواد مقاوم در برابر سایش تولید شده است. سوئیچ‌های چرخشی کلید گردان برای قطع یا ایجاد عملیات مورد استفاده قرار می‌گیرند. کلیدهای گردان یا سلکتوری برای رانش جریان الکتریکی، وقفه در سوئیچینگ و موتورهای کنترل هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع کلید سلکتوری

برای اطلاع از قیمت تابلو برق و تجهیزات آن، می‌توانید به سایت تسلاکالا مراجعه کنید.

انواع کلید سلکتوری کدامند؟

کلیدهای گردان در خطوط تولید انواع دستگاه‌ها و قطعات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته این کاربری با توجه به نوع کلید گردان متفاوت خواهد بود. کلیدهای سلکتوری به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم:

  • کلید گردان یک‌طرفه (01)
  • کلید گردان دوطرفه (02)
  • کلید گردان ستاره– مثلث
  • کلید آمپرمتر
  • کلید ولت‌متر
  • کلید گردان چپگرد– راستگرد تک‌فاز
  • کلید گردان چپگرد– راستگرد سه‌فاز
  • کلید گردان دالاندر
  • کلید گردان چندحالته

هر کدام از انواع کلید سلکتوری در بازار با کدهای مخصوص خود شناخته می‌شوند. به همین دلیل هنگام خرید، باید به این کدها توجه داشته باشید.

معرفی انواع کلید سلکتوری از نظر عملکرد

کلیدهای گردان یا سلکتوری از لحاظ عملکردی که دارند به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

کلید یک پل تک راهه (تک حالته)

نوعی کلید گردان اولیه است که به آن سوئیچ ضامن هم می‌گویند. از این کلید برای قطع یا اتصال بین دو ترمینال استفاده می‌کنند. کلید یک پل تک راهه، دارای یک ورودی و یک خروجی است. همچنین یک چراغ و یک اتصال هم دارد که هنگام روشن بودن کلید در مدار، چراغ هم روشن می‌شود. در صورت خاموش بودن چراغ، جریان از پایانه‌ها عبور نخواهد کرد.

کلید سلکتور تک پل تک حالته

کلید یک پل دو راهه (دو حالته)

این نوع کلید سلکتوری، سه ترمینال دارد. یکی از ترمینال‌ها برای ورودی و دو ترمینال دیگر برای خروجی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این کلید گردان از ترمینال COM استفاده می‌شود. از این کلید برای روشن یا خاموش کردن مدار سه‌طرفه استفاده می‌شود.

کلید گردان تک پل دو راهه

کلید دو پل تک راهه (تک حالته)

نوعی دیگر از کلید گردان است که دو پل و یک راه دارد. دو کلید یکسان در کنار هم قرار می‌گیرند و سوئیچ با یک ضامن کار می‌کند. به این ترتیب دو مدار متفاوت و جداگانه به صورت همزمان با یک فشار کنترل می‌شوند. از کلید دو پل تک راهه، برای روشن یا خاموش کردن دو مدار استفاده می‌کنند. این کلید سلکتوری از چهار ترمینال تشکیل شده است که شامل دو ورودی و دو خروجی می‌شوند. این کلید یک دستگاه 240 ولتی را به‌راحتی تنظیم می‌کند.

کلید دو پل دو راهه (دو حالته)

در این کلیدها دو مدار مجزا با دو ورودی و دو خروجی به هم متصل می‌شوند. سوئیچ موجود در این کلید، تعداد راه‌ها را کنترل کرده و همین به مسیریابی کنتاکت‌ها کمک می‌کند.

کلید گردان دو پل دو راهه

کاربرد کلید گردان چیست؟

از کلید سلکتوری در چه مواردی استفاده می‌شود؟ این سوالی است که شاید ذهن شما را هم مشغول کرده باشد. کلیدهای گردان یا سلکتوری کاربردهای مختلفی در صنایع دارند که در ادامه به گوشه‌ای از آنها اشاره می‌کنیم:

  • در تولید پلاستیک، شیشه و فلزات
  • در بسته‌بندی، انبارداری، حمل و نقل مواد و جابجایی وسیله‌های مختلف
  • تولید تجهیزات سنگین و ماشین‌آلات
  • صنایع غذایی و نوشیدنی‌ها
  • پالایش و فرآوری و استخراج نفت و گاز
  • صنایع خودروسازی

تشریح عملکرد اینترلاک در کلید سلکتوری

برخی از کلیدهای ایمنی گردان وجود دارند که از دسته قرمز و زرد رنگ برخوردار هستند. این کلیدها ممکن است حالت اینترلاک هم داشته باشند. منظور از اینترلاک چیست؟ وجود حالت اینترلاک، باعث می‌شود هنگام قرار گرفتن کلید روی حالت قطع، درب تابلو باز شود. همچنین کلیدهای گردان که دارای اینترلاک هستند، قابلیت نشانه‌گذاری و قفل را در حالت قطع دارند.

از کلیدهای سلکتوری اینترلاک، چه زمانی می‌توان در تجهیزات داخلی تابلو استفاده کرد؟ از این کلیدها وقتی می‌توان در تجهیزات داخلی استفاده کرد که روی حالت قطع قرار گرفته باشند. این کلیدهای ایمنی قابل قطع زیر بار نامی هستند. به این ترتیب قابلیت قطع جریان بزرگ‌ترین الکتروموتور در شبکه را هم دارند.

آشنایی با نحوه نصب و سیم‌بندی انواع کلیدهای سلکتوری

همانطور که اشاره کردیم، کلید سلکتوری انواع مختلفی دارد. هر کدام از این کلیدها، نحوه نصب و سیم‌بندی متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

بررسی نحوه سیم‌بندی کلید گردان چندحالته

این نوع کلیدهای گردان یا سلکتوری، ساختار بسیار ساده‌ای دارند. این کلیدها ورودی‌ها و خروجی‌های مختلفی دارند که به یکدیگر پل می‌شوند. همچنین خروجی‌ها به مصرف‌کننده‌های جداگانه وصل می‌شوند. قرار دادن کلید در حالت یک، باعث روشن شدن مصرف‌کننده یک و قرار دادن کلید در حالت دو، باعث روشن شدن مصرف‌کننده دو می‌شود. در این حالت مصرف‌کننده یک خاموش خواهد شد؛ همین روال ادامه خواهد داشت.

بررسی نحوه سیم‌بندی کلید سلکتوری ستاره – مثلث

کلیدهای سلکتوری ستاره مثلث 3 ورودی اصلی دارند. همچنین 6 خروجی دارند که به الکتروموتور متصل می‌شوند.

بررسی نحوه سیم‌بندی کلید گردان چپگرد راستگرد سه فاز

ساختار این کلید بر اساس تغییر دور موتور سه فاز طراحی شده است. این کلیدها حالت یک، دو و صفر دارند. حالت صفر برای خاموشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین حالت یک برای چپگرد و حالت دو برای راستگرد استفاده می‌شود.

جعبه محافظ کلید گردان چیست؟

به هر حال کلیدهای گردان هم در برابر گردوغبار و آب و عوامل محیطی دیگر نیاز به پوشش محافظتی دارند. به همین دلیل امروزه بیشتر این کلیدها با جعبه محافظ تولید می‌شوند. جعبه محافظ کلید سلکتوری از 16 تا 100 آمپر دارد. از کلیدهای دارای جعبه محافظ برای صنایع ماشین‌آلات و واحدهای تاسیساتی استفاده می‌شود. به طور کلی از این کلیدهای محافظ‌دار، برای جلوگیری از پاشش آب و گردوغبار استفاده می‌شود.

استفاده از این جعبه، مزایای بسیار زیادی دارد. این محافظ‌ها بدنه بسیار مقاومی داشته و به تابلو برق و نصب روکار هم نیازی نخواهند داشت. همچنین خاصیت عایق بودن دارند و همین ویژگی باعث جلوگیری از برق‌گرفتگی می‌شود.

به شما پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با تابلو برق صنعتی، مقاله تابلو برق چیست را مطالعه کنید.

جعبه محافظ کلید سلکتوری

نکات خرید یک کلید گردان باکیفیت

برای این که بتوانید کلید سلکتوری مناسب و باکیفیتی انتخاب کنید، باید نکاتی را در نظر داشته باشید. کلیدهای گردان برای تامین برق دستگاه‌های صنعتی و تجهیزات مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. استفاده از این کلیدها، تاثیر زیادی در تامین انرژی و ایمنی انواع ماشین‌آلات دارد.

کلیدهای گردان یا سلکتوری در بازار با قیمت‌های مختلفی وجود دارند. کلیدهای سلکتوری معمولا بسیار ارزان قیمت هستند و ساختار ساده‌ای دارند؛ به همین دلیل از آنها در تابلوهای فرمان و تابلوهای برق استفاده می‌شود. شما باید با توجه به نیاز خود، اقدام به خرید کلید موردنظر خود کنید.

کلام پایانی

کلید سلکتوری یکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنعت محسوب می‌شود. این کلیدها کاربردهای مختلفی دارند که یکی از آنها تغییر وضعیت و فرمان دادن به مدار الکتریکی است. کلیدهای سلکتوری یا گردان انواع مختلفی دارند که سیم‌بندی و نحوه عملکرد آنها هم با یکدیگر متفاوت است. برای این که کلید مناسبی خریداری کنید، باید نکاتی را در نظر داشته باشید. وجود این کلیدها باعث تامین انرژی و برق تجهیزات و دستگاه‌های مختلف صنایع می‌شود.

تسلاکالا، مرجع آنلاین فروش تجهیزات برق صنعتی، ارائه دهنده انواع کلیدهای سلکتوری می‌‌توانید به سایت تسلاکالا مراجعه کنید.

لطفا مجدد تلاش کنید
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد!

آموزش های رایگان ما را می‌خواهید؟

اطلاعات خود را در فرم زیر ثبت کنید تا ماهیانه آموزش های رایگان برق صنعتی را برای شما ارسال کنیم.


تسلاکالا را دنبال کنید

کتاب مفاهیم بانک ‌خازنی

دانلود کتاب مفاهیم بانک خازنی
/* ]]> */