فروشگاهی برای خرید مطمئن تجهیزات برق‌صنعتی می‌خواهید؟ کلیک کنید
آکادمی تسلا کالا

ترنسدیوسر چیست و چگونه عمل می‌کند؟ + انواع ترنسدیوسر Transducer – تسلاکالا

ترنسدیوسر چیست

ترنسدیوسر یا ترانسدیوسر چیست؟

امروزه یکی از مشکلات و معضلات مهندسین برق و حوزه صنعت برق،تبدیل پارامترهای آنالوگ به پارامترهای دیجیتال است. پارامترهایی هم‌چون دما، سرعت، شتاب، درجه حرارت، وزن و غیره. این پارامترهای آنالوگ برای معنا پیداکردن در دنیای دیجیتالی امروز، نیازمند تبدیل شدن به زبان دیجیتال هستند. به همین دلیل نیاز به یک  ترنسدیوسر (مبدل) در صنعت برق همواره احساس می‌شود. ما در این مقاله به شما می گوییم که ترنسدیوسر چیست ؟

انواع ترنسدیوسر خرید ترنسدیوسر
  • بهترین برندهای موجود در بازار
  • قیمت کف بازار تهران
  • همراه با گارانتی معتبر
لیست قیمت ترنسدیوسر >

 

ترنسدیوسر : سنسور، مبدل، وسیله اندازه‌گیری

کار ترنسدیوسرها تبدیل سیگنال‌های الکتریکی به سیگنال‌های الکتریکی استاندارد، تبدیل پارامترهای فیزیکی به پارامترهای الکتریکی مثل فرکانس، جریان و ولتاژ است.

در واقع ترسندیوسر یا ترانسدیوسر وسیله‌ای است، که یک نوع انرژی را به انرژی دیگر تبدیل می‌کند. این انرژی می‌تواند شامل انرژی الکتریکی، مکانیکی، شیمیایی و صوتی باشد.

با یک مثال به توضیح ترنسدیوسر می‌پردازیم.

یک وسیله نمایش و اندازه‌گیری، برای نمایش پارامتر موردنظر، از سیگنال الکتریکی استفاده می‌کند. مثلا یک حسگر دما که انرژی گرمایی را تشخیص می‌دهد، بعد از تشخیص آن را تبدیل به سیگنال الکتریکی می‌کند. پس کار ترنسدیوسر تبدیل است.

انواع مختلفی از ترنسدیوسرها، همانند سنسورها، ترنسدیوسرهای ورودی خروجی، آنالوگ و دیجیتال وجود دارد. وظیفه یک سنسور تشخیص تغییر فیزیکی مانند سرعت نور است.
برای مثال وقتی ما در حال صحبت هستیم، سیگنال‌های صوتی ما در هوا پخش می‌شود. حال اگر از یک میکروفون برای تبدیل به سیگنال الکتریکی استفاده کنیم، در واقع از یک ترنسدیوسر استفاده کردیم که انرژی صوتی را با یک موج فرکانسی و دامنه ولتاژی مشخص دریافت و تبدیل به انرژی الکتریکی می‌کند.

حال که فهمیدید ترانسدیوسر یا ترنسدیوسر چیست ، در تصویر زیر نحوه‌ی تبدیل یک سیگنال صوت را توسط آن مشاهده کنید:

ترنسدیوسر چیست و چگونه عمل می کند؟

کاربرد ترنسدیوسر چیست؟

با توجه به گستردگی استفاده از ترنسدیوسرها در حوزه‌های مختلف به کاربرد آن‌ها می‌پردازیم:

  1. الکترومغناطیس: گستردگی ترنسدیوسرها در این بخش بسیار است. آنتن‌ها امواج الکترومغناطیس را به سیگنال تبدیل می‌کنند. نوار ضبط صوت و هر وسیله‌ایی که دارای مدار مغناطیسی هست می‌تواند، از یک ترنسدیوسر برای تبدیل انرژی استفاده کند.
  2. .الکتروشیمی: شاخه‌ای از شیمی فیزیک، یا شیمی تجربه است که به بررسی واکنش‌ها شیمیایی در اثر عبور جریان الکتریکی می‌پردازد. حوزه کاربرد ترنسدیوسرها در میله‌های پی اچ، سلول سوخت الکتروشیمی و حسگر هیدوژن می‌باشد.
  3. الکترومکانیکی: حوزه کاربرد ترنسدیوسرها شتاب سنج،پتانسیومتر،موتورهای الکتریکی،برق کافت پلیمر،حسگر لمسی و حسگر جریان باد می‌باشد.

انواع ترنسدیوسر در صنعت برق؟

  1.  فرکانس
  2. مقاومت
  3. ولتاژ
  4. توان اکتیو و راکتیو
  5. جریان
  6.  ضریب توان
  7. دما
  8. فشار
  9. خازنی
  10. قابل برنامه‌ریزی

 ترنسدیوسر فرکانس:

این ترنسدیوسرها دارای قابلیت اندازه‌گیری فرکانس‌های مختلف و مبدل فرکانس هستند. این دستگاه‌ سیگنال‌های خروجی متناسب با فرکانس‌ را مستقل از بار اندازه‌گیری و نمایش می‌دهد.

 ترنسدیوسر مقاومت:

با قابلیت تبدیل سیگنال‌های DC، از یک ترموکوپل، حسگر و ….. به سیگنال‌های آنالوگ  خروجی مناسب، مورد استفاده قرارمی‌گیرد.خروجی این ترنسدیوسرها به صورت DC است.

ترنسدیوسر ولتاژ چیست:

دستگاه‌هایی با قابلیت اندازه‌گیری و نمایش ولتاژهای DC , AC هستند.این دستگاه‌ها انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال ترنسدیوسرهای تبدیل ولتاژ به جریان می‌توانند میزان ولتاژ ارسال شده را اندازه‌گیری کرده و آن را به یک جریان تنظیم شده تبدیل کند. بعضی از این ترنسدیوسرها به قدری کوچک هستند که قادر به اندازه‌گیری و تنظیم مقادیر مختلف ولتاژ در منبع تغذیه لپ‌تاپ‌ها می‌پردازند. و اطمینان پیدا می‌کنند که هر یک از خروجی‌ها به صورت جداگانه ولتاژ درستی را دریافت کنند.

ترنسدیوسر توان اکتیو و راکتیو:

این ترنسدیوسرها با قابلیت و تبدیل توان اکتیو به راکتیو سیستم‌های تکفاز و سه‌فاز، با داشتن بارهای متعادل و نامتعادل و بار مستقل از جریان و یا ولتاژ، عملیات تبدیل را انجام می‌دهند. بعضی از  این ترنسدیوسرها قابلیت برنامه‌ریزی، اندازه‌گیری جریان، فرکانس و ضریب توان را نیز دارا هستند.

ترانسدیوسر یا ترنسدیوسر جریان:

از ترنسدیوسر جریان برای اندازه‌گیری، نمایش جریان، تجزیه و تحلیل و کنترل استفاده می‌کنند. این دستگاه قابلیت  تشخیص جریان الکتریکی AC یا DC  را دارد و می‌تواند یک سیگنال متناسب با آن را تولید کند بعضی از این ترنسدیوسر‌ها برای کار نیاز به ولتاژ کمکی دارند

ترنسدیوسر ضریب توان:

برای اندازه‌گیری ضریب توان موج سینوسی، زاویه بین ولتاژ و جریان، در سیستم‌های تک‌فاز و سه‌فاز همچنین برای تبدیل اختلاف زاویه‌فاز دو منبع سنکرون استفاده می‌شود.

ترنسدیوسر دما:

این ترنسدیوسرها در جا‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که سنسور‌های دما نظیر ترموکوپل و تبدیل آن به سیگنال‌های استاندارد مورد نظر، به کار برده می‌شوند. قابلیت تنظیم دقیق بوسیله پتانسیومتر‌های مختلف را دارند، به وسیله این مبدل‌ها می‌توان سیگنال ورودی دما را به سیگنال جریان تبدیل کرد و همچنین آن را به مناطق دور ارسال کرد.

ترنسدیوسر فشار:

این تجهیز خروجی یک سنسور فشار را گرفته و به یک جریان الکتریکی، تبدیل می‌کند تا بتوان این سیگنال را از طریق سیم به فواصل دور منتقل کرد. خروجی این مبدل به میکروکنترلر‌ها یا سیستم‌های پردازشگر دیگر داده می‌شود تا بتوان پارامتر‌های مختلفی از جمله فشار مخازن تحت فشار را به دقت کنترل کند.

ترانسدیوسر یا ترنسدیوسر خازنی:

این وسیله، بیشتر برای اندازگیری سطح مایعات در مخازن مورد استفاده قرار می‌گیرد. با تغییر ارتفاع سطح مایعات، دی الکتریک بین الکترود‌های خازن تغییر می‌یابد پس با این تغییر دی الکتریک بین الکترود‌های خازن ارتفاع مایع موجود درمخزن‌ها محاسبه می‌شود.

ترنسدیوسر قابل برنامه‌ریزی:

این تجهیز به کاربر این اجازه را می‌دهد که بسته به نیاز پروژه و خروجی و ورودی وسایل خود ورودی و خروجی ترنسدیوسر را تنظیم کند. در حال حاضر این نمونه از مبدل‌ها از درخواست بیشتری نسبت به مدل‌های ثابت برخوردار می‌باشند.

در تصویر زیر تعدادی از ترنسدیوسر را مشاهده می‌کنید:

انواع ترنسدیوسر

حالا که با انواع ترنسدیوسر مبدل انرژی در صنعت برق آشنا شدیم می‌خواهیم با نوع خاصی از ترنسدیوسر موجود در فروشگاه تسلاکالا اشنا شویم.

ترنسدیوسر چندمنظوره MT4XX:

از ترنسدیوسر شرکت ایسکرا iskra ساخت کشور اسلوانی، برای اندازه‌گیری و نمایش تمامی مقادیر تک‌فاز و سه‌فاز استفاده می‌شود. درواقع کار این مبدل‌های تبدیل انرژی اندازه‌گیری با استفاده از نمونه‌برداری سریع از سیگنال‌های ولتاژ و جریان است. ریزپردازنده‌های داخلی مقادیر (ولتاژ، جریان، فرکانس، انرژی، توان، ضریب توان و زوایای فاز محاسبه می‌کنند).
طیف گسترده ماژول‌های ورودی و خروجی این مبدل باعث انتخاب ایده‌آل برای کاربردهای مختلف شده است.

ترنسدیوسر چند منظوره MT4XX دارای چند سری مدل می‌باشد:

  • MT440:ترنس چند‌منظوره
  • MT418:مبدل جریان قابل برنامه‌ریزی
  • MT416:مبدل ولتاژ قابل برنامه‌ریزی
  • MT408: اندازه‌گیری جریان خود
    MT406:اندازه گیری ولتاژ خود

از  مشخصات فنی این ترنسدیوسر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خروجی  آنالوگ با پاسخ سریع
  • خروجی هشداردهنده(رله)
  • اندازه‌گیری دقیق انرژی
  • دارای ارتباط USB

ترنسدیوسر imt440

همانطور که گفته شد خروجی یک ترنسدیوسر می‌تواند ولتاژ، جریان، مقاومت، ظرفیت خازنی و … باشد. از این رو کارایی این مبدل ها را با توجه به تولیدکننده‌های آن به 2 دسته مشخص تقسیم می‌شود:

مشخصه‌های استاتیکی: حالت پایدار بین پارامترها در ورودی و خروجی  الکتریکی تعریف یک مشخصه استاتیکی می‌باشد. از مشخصه های استاتیکی می‌توان به دقت، قدرت تشخیص و تفکیک، قابلیت تکرارپذیری، خطی بودن و … اشاره کرد.

مشخصه دینامیکی: عمل و عکس العمل در پاسخ در ورودی جز مشخصات دینامیکی است. ثابت زمانی،پاسخ فرکانسی همگی از مشخصه‌های دینامیکی هستند.

سخن پایانی:

در این مقاله سعی کردیم که به شما عزیزان بگوییم که ترانسدیوسر یا ترنسدیوسر چیست؟

علاوه بر این تلاش کردیم که با انواع ترنسدیوسرها، نوع کاربرد آن‌ها، مشخصه های دینامیکی و استاتیکی آن‌ها، آشنا شویم. حال که دید روشنی نسبت به کارایی و ویژگی‌های انواع ترنسدیوسر داریم با مراجعه به سایت تسلا کالا از لیست قیمت و انواع برندها مطلع شوید.

برای مشاهده محتوای آموزشی تصویری بیشتر می‌توانید به اینستاگرام تسلاکالا سر بزنید.

  • سپاس از اطلاعات مفید و فنی جنابعالی
    چند مورد از سیمکشی عملی ترنسدیوسر را بگذارید ممنون میشوم مخصوصا”ترنسدیوسر جریان
    یک ترنسدیوسر جریان در اختیار دارم ورودیCurrent با دو پورت(- +)دارد با ۴ پورت خروجی ۱۵+و۱۵-
    این یعنی جریان رو به به ولتاژ متقارن ۱۵ ولت تبدیل میکند؟چه مقدار جریانی را؟
    اگرقراره از ورودی جریان اعمال کنیم چرا ورودی مثبت و منفی گذاشته؟یااینکه باید ولتاژ به ورودیش اعمال شود؟که در این حالت میشود مبدل VبهV
    سیمبندی و استفاده عملی آن به چه شکل است؟

    • سلام وقتتون بخیر. ممنونیم از توجهتون. برای این موارد باید کاتالوگ دستگاه رو بخونید مهندس. تا ببینید هر پورت برای چه حالتی مناسب هست و چه جریان و ولتاژی داره.


/* ]]> */