فروشگاهی برای خرید مطمئن تجهیزات برق‌صنعتی می‌خواهید؟ کلیک کنید
آکادمی تسلا کالا

آشنایی با رشته مهندسی برق و معرفی 4 گرایش این رشته

مقاله معرفی رشته مهندسی برق

0 تا 100 رشته مهندسی برق

انتخاب رشته یکی از حساس‌ترین مراحل تحصیلی هر فردی محسوب می‌شود. برای تصمیم‌گیری مناسب در این مقطع، باید فاکتورهای زیادی را مدنظر قرار دهیم. مهندسی برق یکی از رشته‌هایی است که تقاضای زیادی دارد. این رشته به دلیل وجود محاسبات و ریاضیات سختی‌های خاص خود را دارد. با این حال آیا آینده روشن و بازار کار مناسبی خواهد داشت؟ گرایش‌های مختلف این رشته در مقاطع بالاتر کدامند؟ در این مطلب به بررسی کامل این رشته پرطرفدار می‌پردازیم. لازم به ذکر است، تسلاکالا، مرجع آنلاین فروش تجهیزات برق صنعتی ، در فرصت‌های شغلی مختلف، آمادگی همکاری با دانشجویان و فارق‌التحصیلان این رشته را دارد. برای آگاهی از فرصت‌ها و دیدن شرایط استخدام مهندسی برق به سایت تسلاکالا سربزنید.

آشنایی با رشته مهندسی برق

این رشته ابتدا با مکانیک ادغام بود و الکترومکانیک نامیده می‌شد. با توجه به رشد و گسترش مفهوم این رشته، امروزه برق به عنوان علمی مستقل شناخته می‌شود. گسترش این رشته باعث می شود تا گرایش‌های مختلف و متنوعی هم داشته باشد.

به طور کلی این رشته به طراحی و تولید مدارات الکتریکی، سازه‌های تجاری، مسکونی و … می‌پردازد. همچنین در زمینه تولید انواع سیستم‌های کنترل مخابراتی و هوشمند هم کارایی دارد. این رشته در بیشتر دانشگاه‌های معتبر کشور تدریس می‌شود.

معمولا رشته برق را به دلیل وجود دروس محاسباتی و ریاضی، رشته سخت و پیچیده‌ای می‌دانند. درواقع داوطلبانی که از معلومات ریاضی مناسبی برخوردار باشند، احتمال موفقیت بسیار بیشتری خواهند داشت.

معرفی رشته مهندسی برق

معرفی گرایش‌های مختلف رشته مهندسی برق

دروس این رشته شامل 27 واحد دروس پایه، 53 واحد دروس تخصصی، 22 واحد دروس عمومی، 35 واحد دروس اختیاری، 3 واحد کارآموزی و 3 واحد پروژه است. البته این واحدها ممکن است برای برخی از گرایش‌های این رشته کم و زیاد شود. به طور کلی در مقطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) رشته برق به 4 گرایش تقسیم می‌شود که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.

1. گرایش قدرت

یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین گرایش‌های مهندسی برق است که به بررسی سیستم‌های توزیع و انتقال برق می‌پردازد. فردی که در این رشته مشغول به تحصیل می‌شود، باید روی نحوه توزیع و انتقال برق از منبع به سایر قسمت‌ها مسلط باشد. خود این گرایش هم به زیرشاخه‌های مختلفی، ازجمله الکترونیک قدرت و ماشین‌های الکتریکی تقسیم می‌شود. به بیان ساده‌تر گرایش قدرت به کار با قدرت بالای برق اشاره دارد.

2. گرایش مخابرات

این گرایش به بررسی سیستم‌های مخابراتی می‌پردازد. این بررسی شامل موارد مغناطیسی و سیستمی است. درواقع در گرایش مخابرات به نحوه انتقال داده‌ها در سیستم‌های مختلف مخابراتی می‌پردازند. فردی که در این گرایش متخصص می‌شود، باید توانایی معرفی و طراحی سیستم‌های ارسال و دریافت مخابراتی را داشته باشد. این گرایش نیز زیر‌شاخه‌هایی دارد که عبارتند از مخابرات سیستم، مخابرات میدان و مخابرات رمزنگاری.

3. گرایش الکترونیک

در این گرایش از مهندسی برق به بررسی حرکت‌های الکترون می‌پردازند. از این گرایش به عنوان پلی میان سایر گرایش‌های برق نام می‌برند. به طور کلی در این رشته به طراحی و تولید مدارهای الکترونیکی پرداخته می‌شود. به این ترتیب فردی که در این گرایش فارغ‌التحصیل می‌شود، باید اطلاعات کافی در زمینه‌های مختلف داشته باشد. همچنین باید طرح‌های مهندسان مخابرات و کنترل را به صورت مداری طراحی کند. یکی از ملزومات اصلی این گرایش، آشنایی با نرم افزار است. مهندس الکترونیک باید با انواع نرم افزارهای موجود در این زمینه آشنایی داشته باشد.

این گرایش هم دارای زیرشاخه‌هایی ازجمله آنالوگ، دیجیتال و … است. هرکدام از این زیرشاخه‌ها مفاهیم خاص خود را دارند.

مهندسی برق گرایش الکترونیک

4. گرایش کنترل

در گرایش کنترل به بررسی و کنترل انواع سیستم‌ها می‌پردازند. مهندس کنترل باید سیستم‌هایی طراحی کند که سیستم‌های برقی را کنترل کرده و پایدار بمانند. برای موفقیت در این گرایش، تسلط کافی روی ریاضیات الزامی است. درواقع این گرایش تماما با ریاضیات سروکار دارد. به همین دلیل تا حدی از برق فاصله دارد. تسلط کافی روی نرم افزارهای این زمینه، مثل متلب (MATLAB) ضروری است. این نرم افزارها در طراحی سیستم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بررسی بازار کار و آینده شغلی مهندسی برق

یکی از دغدغه‌های افرادی که در شرف ورود به دانشگاه هستند، بازار کار و آینده شغلی است. وجود این دغدغه تا حدود زیادی طبیعی است و هیچکس علاقه‌ای به بیکاری بعد از فارغ‌التحصیلی ندارد. امروزه باتوجه به گسترش صنعت و تکنولوژی، فرصت‌های شغلی زیادی برای گرایش‌های مختلف این رشته فراهم می شود. به همین دلیل معمولا میزان بیکاران این حیطه بسیار کمتر هستند.

معرفی رشته مهندسی برق و گرایش‌های آن

البته ذکر این نکته ضروری است که مهندس برق ماهر، باید به دنبال کارآفرینی باشد نه استخدام در سازمان‌های خصوصی و دولتی. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند با تکیه بر دانش فنی خود، نیازهای مختلف کشور را در این زمینه برطرف کنند.

فرصت‌های شغلی گرایش مهندسی برق بسیار گسترده است. در هر منطقه‌ای که مجموعه‌ای از کارخانجات و صنایع حضور دارند، وجود مهندس برق هم ضروری است. از طرف دیگر باتوجه به رشد روزافزون صنایع در کشور ما که کشوری درحال توسعه است، باعث می شود تا آینده درخشانی در انتظار فارغ‌التحصیلان این رشته وجود داشته باشد. با این حال نباید از وجود تخصص و دانش کافی هم غافل بود.

وضعیت ادامه تحصیل مهندسی برق در خارج از کشور

مهاجرت تحصیلی و ادامه تحصیل در خارج از کشور، برای محصلین از اهمیت بالایی برخوردار است. به هر حال ممکن است برخی داوطلبان این رشته دغدغه حضور در خارج از کشور را برای ادامه تحصیل داشته باشند. به همین دلیل خوشبختانه باید گفت که شرایط رشته برق برای ادامه تحصیل در خارج از کشور مطلوب است.

مهندسی برق رشته‌ای بسیار کاربردی در سراسر دنیاست. به همین دلیل در هر کشوری که پروژه‌های عمرانی، تجاری و مسکونی وجود دارد، نیاز به مهندسین برق هم احساس می‌شود. به این ترتیب افرادی که نمره مناسبی در این رشته دارند، می‌توانند برای ادامه تحصیل به کشورهای مختلفی مهاجرت کنند.

دانشگاه‌های معتبر ایران در زمینه مهندسی برق

باتوجه به اهمیت و تقاضای بالای رشته برق، بیش از 75 مرکز آموزش عالی در سطح کشور، این رشته را آموزش می‌دهند. دروس این رشته به دلیل وجود محاسبات ریاضی پیچیدگی‌های خاص خود را دارند. به همین دلیل تدریس این شاخه با حساسیت‌های زیادی روبروست .

به طور کلی 5 دانشگاه برتر در سطح کشور وجود دارند که رشته مهندسی برق را تدریس می‌کنند. این دانشگاه‌ها عبارتند از:

با کلیک بر روی اسم دانشگاه‌های مذکور، می‌توانید سایت دانشکده‌های مهندسی آنها را ببینید.

کلام آخر

رشته مهندسی برق در بیشتر دانشگاه‌های معتبر کشور تدریس می‌شود که 4 گرایش الکترونیک، کنترل، قدرت و مخابرات را دارد. فارغ‌التحصیلان این گرایش‌ها باتوجه به نیاز کشور و توسعه بخش صنعت، بازار کار مناسبی دارند. با این حال باید تخصص و دانش کافی را هم داشته باشند و فقط به مدرک‌گرایی اکتفا نکنند.

لطفا مجدد تلاش کنید
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد!

آموزش های رایگان ما را می‌خواهید؟

اطلاعات خود را در فرم زیر ثبت کنید تا ماهیانه آموزش های رایگان برق صنعتی را برای شما ارسال کنیم.


تسلاکالا را دنبال کنید

کتاب مفاهیم بانک ‌خازنی

دانلود کتاب مفاهیم بانک خازنی
/* ]]> */