کنتاکتور خازنی و کنتاکتور معمولی
کنتاکتور خازنی دارای چه ویژگی هایی می باشد که این تجهیز را از کنتاکتور معمولی جدا می سازد؟ کدام ویژگی خازن موجب شده است که کنتاکتورهای خازنی پدید بیایند؟ آیا می توان از کنتاکتور معمولی برای قطع و وصل پله های خازنی استفاده نمود؟
اصولا خازن یک المان الکتریکی با ویژگی های منحصر به فرد می باشد از جمله این ویژگی ها حالت گذرا در سوئیچینگ آن می باشد که به اصطلاح transient state اطلاق می شود. به زبان ساده تر رفتار خازن در لحظه قطع و وصل، حال چه با فرمان رگولاتور و چه به صورت دستی .
با توجه به مبحث مورد بررسی ما که بانک خازنی جهت اصلاح ضریب قدرت می باشد، رفتار خازن در حالت اعمال ولتاژ متناوب برای ما مد نظر می باشد که در لحظه استارت خازن حکم اتصال کوتاه را دارد و به شدت جریان زیادی را از شبکه می کشد. که در کسری از ثانیه و همزمان با شارژ اولیه خازن جریان به حالت نامی خود و مطابق با راکتانس خازن ( مقاومتی که از خود نشان می دهد) از خود جریان می کشد و توان راکتیو را به شبکه تزریق می کند .
با توجه به تکنولوژی خازن که هرساله از سوی سازندگان با پیشرفتهایی هم روبه رو خواهد شد برای دفعات معدود این شرایط می تواند برای خازن قابل تحمل باشد و اصول تحمل جریان پیک تبدیل به یک پارامتر برای شناسایی کیفیت خازنها می باشد. برای نمونه بر اساس استاندر IEC تا ۱۰۰ برابر جریان نامی برای یک یونیت خازنی در لحظه پیک تحت عنوان جریان هجومی inrush current مجاز می باشد و سازندگان معتبر خازن های فشار ضعیف سه فاز تا ۴۰۰ برابر جریان نامی را در برخی از تولیدات خود برای لحظه استارت و پیک در نظر گرفته اند.
اما مشکل از اینجا آغاز می شود که ماهیت بانک خازنی و مزایای اتوماتیک بودن آن وابسته به قطع و وصل خازن به دفعات متعدد و نه معدود در روز می باشد که متناسب با تغییرات توان اکتیو مصرفی در یک مجموعه و نیاز به جبرانسازی توان راکتیو باید خازن قطع و وصل شود فلذا نیاز است که برای حفظ سلامت خازن و عدم کاهش طول عمر آن فکری به حال جریان هجومی در هر مرحله نماییم
کنتاکتور خازنی
اهمیت قضیه در این است که این امر نه تنها موجب آسیب رساندن به خازن بلکه موجب یک التهاب کلی به شبکه و سوختگی کنتاکتور مسیر خازن و فیوزهای تندکار میگردد . پس استفاده ازکنتاکتورخازنی برای یک پله خازنی که به دفعات قطع و وصل می گردد اجتناب ناپذیر و الزامی می باشد . حال جا دارد قدری بیشتر ساختار این کنتاکتور را بررسی کنیم که چگونه این جریان اولیه را کاهش میدهد.
در بالا گفته شد که به مرور و در کسری از ثانیه خازن به یک مقاومت ثابت می رسد و مشکل جریان هجومی اولیه حل می شود پس نتیجه میگیریم اگر در چند ثانیه ابتدایی یک مقاومت در مسیر خازن باشدو بعد از این زمان کوتاه از مسیر خارج شود مشکلات فوق الذکر حل خواهند شد. کنتاکتور خازنی دقیقا همین کار را انجام می دهد که در تصاویر زیر هم به وضوح قابل ملاحظه است
اضافه کردن نظر